Bu konuya başlamadan önce bu konuyu ele almamın sebebi olan Mumin Sekman’nın yazmış olduğu Kişisel ataleti yenmek kitabından bahsetmek isterim. Hayatınıza yaşadığınız bir ataletsizlik yani eylemsizlik söz konusu ise bu kitap insanın durmasına neden olan faktörleri de bunları ortadan kaldırmanın yollarını da açıklıyor.

Kitabı ilk açtığınızda karşılaşacağınız cümle Antole France’nin ‘’Mantıklı düşünüp mantıksız davranmak insan yapısının özelliğidir’’ Bu cümle ne demek istiyor ? mantıklı olan, yapmamız gereken şeyleri bildiğimiz halde pratiğe dökemediğimizden bahsediyor.

Balıkların içinde yüzdüğü denizi algılayamaması gibi , atalet içinde yüzen çoğu insan bunun farkında olamıyor. Atalet teknik anlamsa eylemsizlik,durağanlık, hareketsizlik demektir. Gündelik dilde ise tembellik,yılgınlık, hantallık gibi kelimelere karşılık gelir. Halk arasında üzerine ölü toprağı serilmiş diye nitelediklerimizdir.

Peki bu ataletsizliğin sebebi nedir ?

Söz konusu kitapta geçen ünlü rus romancı Gonçarovun oblomov romanından anlatmayı tercih etmiş

Edebiyat tarihinin şüphesiz en büyük tembellik ikonlarından biridir oblomov. Hatta öyle ki oblomovluk denilen hayat biçiminin simgesidir. Oblomov, yıkılmakta olan derebeylik düzeninin son varislerindendir. Hayatını şehirde sürdürmeye karar vererek şehire gelir ama burada da tutunamaz. Okuyanlarınız bilir uzun uzun bu romanı burada anlatmayacağım fakat oblomovun hiçbir şey yapmamasının sebebi düşüncesizce bir serserilik değil, aksine aşırı düşünmesidir. O yapacakları üzerine o kadar çok düşünmüşdür ki sonunda düşüncelerin darboğazında nefesi kesilen biridir.

Hadi canım dediğinizi duyar gibiyim. Tembelliğin de yeni kılıfı çok düşünmek mi olmuş !

Bir de olaya şu açıdan yaklaşalım tarihte ki bütün düşünürlerin bir dönem inzivaya çekildiğini çoğumuz duymuşuzdur

Ya da fazla kiloları olan birini ele alalım bu kilolardan kurtulmak istediğini söylediği ve ne yapması gerektiğini bildiği halde neden harekete geçmiyor olabilir?

Tembelliğin ve Çalışkanlığın psikolojisi

İnsanların hayat karşısında duruşu her zaman aynı olmayabilir. Kimi insan düşünleri yerine bedenini harekete geçirebilir. Bunun bir çok faktörü olmakla birlikte dünyayı algayış şeklinden içinde olduğumuz sosyal, politik,psiklojik bir çok neden ışığında şekillenir.

Ama yine ataleti yenmenin en etkikili yolu çalışmaya başlamaktır

-Çalışmak için yer ve saat arama

-Çalışmak için bir şeylerin olmasını bekleme her an ve her yer bunun için müsait olabilir

-Bir iş yaparken başka iş yapma

-Bir günün işi bittiğinde ertesi gün ne yapacağını planla

-Bir işi bitirmeden başka bir işe başlama çünkü beynin mekanizması böyle çalışmaz hep tamamlanma eğilimindedir.

-İstikrarlı ve düzenli çalış

-Çalıştığınız zaman bir asker gibi uyanık, dinlendiğiniz zaman ise hakkını vererek dinlenin

-Uykunuza özen gösterin

Bu maddeleri hayatınıza empoze ettiğinizde hem ataleti yenmiş olacak hem de başarmanın mutluluğunu yaşayacaksınız