Endonezya 270 milyon nüfusu ile Çin, Hindistan, Amerika'dan sonra dünyanın en fazla nüfusa sahip dördüncü ülkesidir.

Sekiz ana bölgeye ayrılmış ülke 17.508 adadan oluşur. Bali,Jakarta, Batam, Medan, Lombak, Surabaya, Bandung, Yogjakarta, Sumatra ve cava adasında bulunan ülkenin başkenti Cakarta’dır.

Endonezya ‘nın yüzde 87 ‘si Müslüman geri kalani Hiristiyan, Hindu, Budist ve Konfiçyan’dır.

Endonezya hakkında bu bilgileri verdikten sonra asıl anlatmak istediğim Sulawesi adasında yaşayan Toroja halkı ve onların yüzyıllardır devam eden ölü çıkarma, temizleme ve giydirme gelenegidir.

Genellikle protestan Hıristiyan ‘lardan oluşan halk , Ceset temizleme töreni olarak geçen Ma’nene Festivalini yüzyıllardır düzenliyorlar.

Halk ölülerini çıkartıp temizlemekle onları, onurlandırdıklarını düşünüyorlar. Bizim kültürümüze korkunç gelsede , ada halkı için kutsal bir ritüeldir.

Mezardan çıkartılan aile fertleri temizlenip yıkandıktan sonra , en güzel kıyafetler giydirilip , en güzel kokular sıkılarak yaşayan aile fertleri ile fotoğrafları çektirilip, festival sonuna kadar’da aynı yatakta beraber uyuyorlar. Daha sonra’da dini törenleri ile toprağa gömülüyor onların inancına göre bir yıl’lık seyahat’e çıkıyorlar...

Ali K. Şahin