Kahire'nin en lüks semtinde en lüks muayehane'sine sahip doktordu. Çok kazanıyor, lüks içinde yaşıyordu.

Bir gün bir anne ile iki oğlu geldi, muayehane. Küçük çocuk çok hasta idi, titriyordu. Doktor bir iğne yazdı, bunu mutlaka almanız lazım dedi. 


Anne sordu?


Ne kadar bu iğne?


Doktor, 40 Mısır lirası. 

Anne bu iğneyi alırsak bir ay aç kalırız dedi. Doktor hiç oralı olmadı.

Büyük oğlan, anne kardeşime iyi bak dedi. Kendini doktorun camından aşağı attı. 

Doktor için hayat durdu. Büyük bir suçluluk hissetti. Günlerce o sahne gözlerinin önünden gitmedi. Bu vicdan azabı ile nasıl yaşardı? Kardeşini yaşatmak için, masadan bir tabak eksilmesi için kendini atan abiyi hiç unutmadı, unutamadı.

Herşeyini sattı. Lüks evini, arabasını, elbiselerini, saatlerini. Lüks semtteki muayenehane sinide kapattı.

Sonra gitti Kahire’nin en fakir semtinde mütevazi bir muayehane açtı. Herkesi ücretsiz tedavi etti. Özellikle çocuklarla çok ilgilendi.

1701517100560
Önce bütün Kahire tanıdı bu doktoru, sonra bütün Mısır ve bütün dünya.

Dbfb H1 Kc
Bu doktorun adı, 


Muhammed Abdulgaffar MEŞALİ  idi.

Muhammed Meşali, 5 Nisan 1944 yılında Mısır’da Zahr El Temsah köyünde dünyaya geldi. Öğretmen olan babası daha sonra aileyi Gharbeya’ya taşıdı. 1967 yılında Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İç hastalıkları, epidemoloji ve çocuk hastalıkları alanlarında uzmanlaştı.

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık ocakları ve merkezlerinde çeşitli alanlarda görev yaptı.


Muayenesinde çalışırken Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen bir adam daha büyük klinik açması için yüz binlerce dolarlık yardım teklifinde bulunuyor. O ise, “Bu parayı gerçekten ihtiyacı olanlara vermeni tavsiye ederim, benim ihtiyacım yok. Onları evsiz çocuklara, yetimlere bağışlayın ya da hayırseverlerine iade edin.” diyerek teklifi reddediyor.


28 Temmuz 2020 yılında hayata gözlerini yuman iyiliksever doktor; geriye şu vasiyeti bıraktı:

“Yoksullara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum.”

Doktor Meşali vefatının ardından iyiliklerle ve dualarla anılmaya devam ediyor. Birçok kişi ve kuruluş, sosyal medyada doktorun vefatından duyduğu üzüntüyü dile getiren, kendisini ve çalışmalarını anan mesajlar yayınladı.

El-Ezher Camii Büyük İmamı Ahmed El-Tayeb, mesajında ​​şunları yazdı:

“Allah, yoksulların doktoru Dr. Muhammed Meşali’ye merhamet etsin. Hayatın ölümlü olduğunu biliyordu. Bu yüzden ömrünün son günlerinde bile fakir ve muhtaç hastalara yardım etmeyi tercih etti.”