Altı siyasi parti tarafından önceki gün kamuoyuna açıklanan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metninde milyonlarca dar ve sabit gelirliye, ekonomiye, hayat pahalılığına ve işsizliğe yönelik tek bir sözcüğün yer almaması dikkat çekti.

Muhalefet partilerinin oy potansiyeli olarak değerlendirilen 13.5 milyonu aşkın emekli, dul ve yetim, 6.5 milyonu aşkın memur ile memur emeklisi, 15 milyon işçi, çiftçi ve esnaf, 10 milyona dayanan işsizler ordusu merakla sorunlarına çözüm olacak vaatleri bekledi. Ancak metinde geniş halk yığınlarının temel talepleri yer almadı. Nedense oy deposu kitle ıskalandı. Unutuldu mu yoksa gelecek çalışmalara mı bırakıldı?

Açıklanan metinde pekala, kangrene dönüşen 2000 sonrası işçi emeklilerinin intibak yasası, yüzde 40 oranına dek gerileyen aylık bağlama oranlarının yeniden güncellenmesi, 2500 lira olan en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılması, emekliden sağlık hizmetlerinden yapılan katkı payına son verilmesi, memur toplu sözleşmelerinde tüm sendikaların masaya oturması, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, 3600 ek gösterge ve Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenleme, emekliye yılda 4 maaş tutarında ikramiye verilmesi, işsizliği önleyecek istihdama dönük yatırımlar, yüksek mazot ve gübre fiyatlarından ötürü üretim yapamayan çiftçinin, kepenk kapatan esnafın durumu gibi başlıklar yer alabilirdi.

Giderek önem kazanan tarımdan hiç bahsedilmedi. Yani ekonomi yoktu altı partinin ortak açıklamasında. Dar gelirli bu başlıkları duymak istiyordu. Niye ıskalandı toplumun ivedi beklediği istemler?    

Eksiklik açıklanan metnin salt güçlü parlamenter sistemi içermesinden mi kaynaklandı? Olası ekonomi metninde mi temel taleplere değinilecek.

Altı parti lideri, mart ayında DEVA Partisi’nin ev sahipliğinde 3. kez bir araya gelmeye sözleşmiş. O toplantıda milyonlarca iktisaden geri kalmış kitlenin temel sorunları ele alınıp, ortak bir metinde çözüm yolları kamuoyuna mutlak açıklanmalı. Çünkü toplum kendilerinden bunu açıklamalarını bekliyor.  Ekonomik anlamda korunaksız alt gelir grubu Güçlendirilmiş Parlamenter sistem kadar sürekli can yakan hayat pahalılığına ve işsizliğe ilişkin umutlandıracak söylemler umuyor muhalefet partilerinden.

Muhalefet, olası iktidarlarında gelir düşüklüğünden bunalan mutsuz  insanları rahatlatacak, soluklanmalarını sağlayacak seçenekleri ve çözüm önerilerini toplumun önüne sunmak zorunda. Yoksa seçim sandığında düş kırıklığı yaşayabilirler.