Türkiye tarihinin belki de en kritik ve kıran kırana yaşanması beklenen siyasi seçimlerine gideceğiz. Kum saati çalışıyor. Tik tak… Bir tarafta Cumhur ittifakı diğer tarafta Millet İttifakı… Türkiye’ de olduğu gibi Gaziantep’te de siyaset sahnesi yavaş yavaş ısınmaya başladı.

Türkiye'nin seçiminden önce, ekim ayı ile birlikte iş dünyasında yaşanacak seçimlere kilitlenmiştik.

Neler olacaktı? Neler yaşanacaktı hep birlikte yaşadık. Yazdık ve gördük.

Gaziantep Ticaret Odası, Gaziantep Sanayi Odası ve Gaziantep Ticaret Borsası'nda, önce meclis üyelikleri ve komiteler, hemen ardından da, yönetim kurulu ve meclis organları için iş dünyası sandık başına gitti.

Yeni yılın ilk günlerinde ise, Organize Sanayi Bölgesi yönetim kurulu ve başkanlık seçimi var.

GTO'da, bir önceki seçimlerde adaylık için hazırlık yapan, hatta adaylığını ilan eden 4 ismin kendi gruplarından çıkamadıkları gerçeğini de unutmayalım... İlginç ve düşündürücü bir seçimdi…

Hem GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, hem GSO Başkanı Adnan Ünverdi, hem de GTB Başkan'ı Mehmet Akıncı ilk dönemlerini tamamladı.

Her üç isim de, yeni devraldıkları koltuklarda başarılı bir dönem geçirdiler.

Seçimlerden yüz akları ile çıktığını rahatlıkla söyleye biliriz.

Üç isim de şimdi ustalık dönemlerine hazırlanıyorlar. Bakalım Başkanların vizyonları ve bakışları bu dönemde nasıl olacak?

Neler yapacaklar? Ne katma değer katacaklar?

Gaziantep Sanayi Odası'nda, tüm dengelerin Adil Konukoğlu ve SANKO ‘da olduğunu bilmeyen yok. 

Adil Konukoğlu’ndan sonra göreve gelen Adnan Ünverdi, yıllardır yönetimde görev yapması sebebiyle olsa gerek, başkanlığı sesiz bir şekilde sürdürdü.

Gaziantep Ticaret Borsası'nda ise Mehmet Akıncı, başarılı bir Ahmet Tiryakioğlu dönemi sonrasında göreve geldi.

Ahmet Tiryakioğlu'nun başlattığı projeleri devam ettirerek, başarılı bir döneme imza attı.

Kısaca, iş dünyasının üç önemli STK Başkan'larının, geçmiş dönemdeki başarı referanslarıyla, ustalık dönemine güçlü bir şekilde girmeyi başardılar.

Gelelim 2023 ilk aylarında yapılacak olan Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı seçimlerine...

Açık ara Cengiz Şimşek yaptıkları ve yapacakları ile açık ara rakipsiz.

Cengiz Şimşek’in yaptıklarını görmezden gelmek yalnızca inkarcılık olacaktır.

Fatma Şahin’le en son projesi. Yani, Şehir Gösteren Kavşağı'nı 5. OSB'ye bağlayacak yol projesi.

Gaziantep'in hayali olan bir projeydi. Ve bunu Cengiz Şimşek, Fatma Şahin'in desteği ile gerçekleştirmek üzere. 

5.OSB'ye gitmek için, artık ne Bölge Trafik ve 1. OSB üzerinden, ne de Adliye yolu üzerinden trafiğe girmeye gerek yok. 

Şehir Gösteren'den girip, Dülükbaba'nın altındaki tüneller ile 5 dakikada 5. OSB'desiniz.

En güzeli ise Gaziantep'in akciğeri Dülükbaba Ormanları'nda ağaca dokunulmadan böyle bir proje gerçekleştirilecek. 

GAZİANTEP SANAYİ ODASI SEÇİMLERİ

15 gün önce, Gaziantep Ticaret Odası ve Gaziantep Ticaret  Borsası'nda seçimlerin yapılmasının ardından, hafta sonunda da Gaziantep Sanayi Odası'nda üyeler organ seçimleri için sandık başına gittiler.


5000'e yakın üye, 35 grupta, 70'in üzerinde meclis üyesi ve komiteleri belirlemek için oy kullandı...


Önümüzdeki hafta içinde de yeni meclis yönetim kurulu üyeleri ve meclis başkanlık divanını belirlemek için oy kullandı.


Adil Konukoğlu yine Meclis Başkanı, Adnan Ünverdi de Yönetim Kurulu Başkanı olarak yoluna muhtemelen kadroyu bozmadan edecekler.

Her iki Başkan'a da şimdiden hayırlı olsun diyelim...


GTO meclisindeki gençleşmenin ardından, GSO'nun yeni Meclisi'nde de gençleşme yaşandığını gördük.

GTO seçimlerine göre daha sessiz ve sade bir seçim yaşandı  GSO’da…

 "Yeni Nesil Sanayici" projesiyle, GSO'da zaten 1-1.5 yıldır gençleşme konusunda önemli adımlar atılıyordu.

Bu hamle, meclis seçimine de yansıdı ve çok sayıda baba-oğul arasında bayrak değişimi yaşandığını gördük.

Gaziantep etkili iş dünyasının en büyük STK'ları  GTO, GSO ve GTB seçimleri sonuçlarıyla Gaziantep'e hayırlı olsun.

Şimdi sıra geldi, 2023 yılının ilk  ayında yapılacak olan OSB seçimine.

Bakalım orada neler yaşayıp, neler göreceğiz?

GAZİRAY BANLİYÖ,  METRO MÜJDESİ VE SORUNLAR

İstanbul, Ankara, İzmir’in ardından en büyük banliyö hattı 6 Kasım’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından Gaziantep’te hizmete alınacak.

4 yıllık hasret böylelikle sona erecek… İnşallah açılışta yeni vukuat yaşanmaz diye temenni etmeden geçemiyorum.

Şeyin şeye baktığı gibi… UMARIM BİRİ ÇIKIP DEMEYECEKTİR  İNŞALLAH…

 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, GAZİRAYın  ilk  test sürüşüne de katılarak, projenin sonuna geldiklerinin müjdesini vermişti hatırlarsınız…
 

Gaziantep’in ulaşım sorununa çözüm için hayata geçirilen Gaziray Projesi’nde ilk olarak 2019 yılında yolcu taşıma işlemlerine başlanacağı açıklanmıştı.

 Aradan geçen 4 yıllık sürede, projede yolcu taşıma işlemlerine bir türlü başlanamadı.

Gaziray ile ilgili beklenen haber geldi. Elde edilen bilgilere göre Gaziray Projesi’nde resmi açılış 6 Kasım’da 2022 resmen yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenecek olan açılış ile yıllardır beklenen Gaziray Projesi’nde yolcu taşıma işlemleri de başlamış olacak…


Sanayi ve turizmdeki gelişmelere bağlı olarak Türkiye`nin birçok yerinden göç alan Gaziantep`te, ulaşım alanındaki sıkıntıları gidermek için birçok proje ve çalışma yürütülüyor.

Özellikle sabah ve akşam saatlerinde kentteki 6 organize sanayi bölgesiyle şehir merkezi arasında işçi transferine bağlı olarak kara yollarında yaşanan trafik yoğunluğunun, demir yolu hattıyla çözülmesi amaçlanıyor.

Bu kapsamda yapılan görüşmeler ve fizibilite raporları eşliğinde 2017`de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının desteğiyle Büyükşehir Belediyesi, 25 kilometre uzunluğuna, 16 istasyona sahip ve 6 OSB ile küçük sanayi bölgelerinin birbirine bağlantısını sağlayacak GAZİRAY Banliyö Projesi`ni başlatmıştı.

GECİKME VAR ! TREN SETLERİNİN YAPIMI HALEN DEVAM EDİYOR


Yaklaşık 4 yıl yoğun mesai harcanan ve belli aşamaya gelen projenin sinyalizasyon ve elektrifikasyon işler tamamlandı, 8 elektrikli tren setinin Sakarya`da yapımına ise devam ediyor.

SETLER 2023 YILI SONUNA KADAR TESLİM EDİLECEK


4 araçlı 8 set toplam 32 elektrikli banliyö aracının 2023 yılı sonuna kadar Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'ne teslim edilecek.

Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi Anonim Şirketi bölge müdürlüklerinin ürettikleri raylı sistem araçları, büyük şehirlerin kent içi raylı sistemlerinin ihtiyaçlarına da cevap verecek nitelikte ürünler.

Bu kapsamda 4 araçlı 8 set toplam 32 elektrikli banliyö aracı, 2023 yılı sonuna kadar Gaziantep Büyükşehir Belediyesine teslim edilecek" ifadelerini kullanmıştı.

Test sürüşlerinin devam ettiği GAZİRAY’ın açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek.

Söz konusu açılış kapsamında 6 Kasım Pazar günü gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kentte yıllardır beklenen metro projesi ile ilgili müjdeli haberi vereceği öğrenildi.

Türkiye’nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep’te yıllardır beklenen GAZİRAY Projesi’nde sona gelindi. Test sürüşlerinin devam ettiği projenin açılışı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gaziantep’e gelecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kente gelişi ile birlikte ulaşımda önemli bir yer tutacak olan GAZİRAY BANLİYÖ hattı devreye girecek.

METRO PROJESİ, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A SUNULACAK

 

Ulaşımda bir başka önemli proje olan Metro Projesi’nin de akıbeti merak konusu oldu.

Kente metro inşasına onay çıkan, proje süreçleri tamamlanırken, 2022 yılında da söz konusu proje yatırım kapsamına alınmamıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenti ziyareti sırasında Metro Projesi’nin yatırım programına alınması için destek isteneceği öğrenildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, GAZİANTEP’E GELİYOR

 Şahin, "Küçük sanayi sitesi ve OSB arasında 100 bin kişiyi taşıyacak olan Gaziray 6 Kasım'da açılıyor. Gaziray havayı kirletmeyecek. Gaziray ile işçilerimiz ucuz ve güvenli taşınacak. Servis yükü azalacak. Servis sıkışması azalacak. Huzur ve mutlu bir şekilde eve dönmeleri sağlayacağız. Her şey işçiler için. Şahinbey bölgesinde bulunan şehir hastanesi bitecek. İstasyon meydanından binip, 15 dakika sonrası şehir hastanesine varılacak olan ve 50 metre yerin altından gidecek metroyu da birlikte başaracağız.’’

GAZİRAY DEVREYE GİRİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi olan Gaziray'ın toplam maliyeti 5 milyar TL'yi geçmiş durumda.


5 km’si yerin altından olmak üzere (Gar-Stadyum) toplam 25 kilometrelik mevcut demiryolu hattının, 7 km’si 5 hat (2 banliyö, 2 yolcu, 1 yük), 18 km’si 4 hat (2 banliyö, 2 diğer trenler) ve hat üzerinde 16 istasyon olacak.


Gaziray'ın seyahat süresi 30 dakika olarak planlanırken, günlük 100 bin yolcu taşınması hedeflenmekte.

Setler yetşmediği için Ankara'dan (Ankaray) kiralanan setler kiralık olarak görev yapacak! Allah kerim diyelim... 

Bunlar projenin ana detayları...

Gelelim asıl meseleye…

Gaziray ilk gündeme geldiğinde, projenin aracının, OSB-KÜSGET-GATEM bölgesi gibi, Gaziantep'in en yoğun istihdam sağlayan bölgelerine, daha hızlı, çevreye duyarlı ve az maliyetli işçi taşımasının hedeflendiği açıklanmıştı.

Böylece, eski tip işçi servisleri trafikten çekilecek, hem trafik rahatlayacak, hem de işverenler işçilerini daha ucuz bedellerle taşıyacaklardı...


Gaziray'ın hizmete girmesinin an meselesi olması nedeniyle, özellikle Organize'de tüm sanayici ve işveren hangi işverenin Gaziray'ın nasıl kullanılacağı konusunda bilgi sahibi değil.

Aldığım bilgiye göre;  bu projenin amacı OSB-KÜSGET-GATEM hattındaki işçi yoğunluğunu taşımak, servisleri trafikten çekmek.  Ancak, şu anda 250-300 bin insanı taşıyacak yeterlilikte vagon yok. Ankara’dan kiralık gelen setler bir süre görev yapacak.  TÜRASAŞ'da, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak vagonların üretimi ise halen devam ediyor.

O vagonları teslim alır almaz, işçileri nasıl taşınacak hususunda, gerekli organizasyonu açıklanacak. Kısa süre içerisinde hizmete girecek olan Gaziray'da ilk olarak vatandaşları taşınacak. Hat, OSB-GATEM arasında olduğu için, elbette işine Gaziray ile gidip gelmek isteyenler de kullanabilir. Ancak, işçi taşımasında toplu halde kullanım için  yeni vagonların devreye girmesi beklenecek.


Yani şu aşamada; Gaziray GATEM-KÜSGET-Çıksorut-Hastaneler bölgesi-Adliye-8 Şubat-Fıstıklık ve Kalyon Stadı arasında işi olan vatandaşlar kullanacak.

Özellikle maç günlerinde yoğun bir kullanım bekleniyor. Tabi, Fıstıklık Bölgesi'nde artan nüfus dikkate alınırsa, o bölgenin de Gaziray'ı tercih etmesi bekleniyor.

Böylece, şehri merkezi ve batı kısmındaki hafif raylı hattın ardından, kuzey ve doğusunda da yeni biri hat devreye girmek üzere.


Geriye ne kaldı?


Kentin Güneyi, yani merkezden havaalanına kadar olan bölge. Bu bölgenin de hafif raylı hattı tamamlanırsa, Gaziantep'te toplu taşımada ciddi bir mesafe almış olacak.

Asıl soru şu; Gaziray ve hafif raylı Gaziantep’in keşme keş olan trafiğini çözebilecek mi?

Bir yağmur da kent trafik felç oluyorsa… Kilitleniyorsa. Alternatif yollar bile çözüm olamıyorsa eğer…

Haa bu arada bir eleştiri, dün Gazi maraton koşusu vardı. Sayın yetkililer kulak verin lütfen, Pazar günü tüm yolları trafiğe kapatıp insanları çileden çıkarmaya yemin mi ettiniz.

Gerçekten merak ediyorum..

Tüm yolların trafiğe kapatmaya mecburmusunuz ? Yoksa bu karar yine işgüzar müdür birinin aldığı karar mı?

Lütfet bir sosyal medya paylaşımlarına göz atmanızı öneririm.. Yüreğiniz yetiyorsa bi okuyun derim! 

Kendinize öfkeli ve tepki duyan bir toplum yaratmayın…