İkinci el otomobil fiyatlarının sıfır otomobilden daha pahalı olamaması uygulamasının (300.000 TL ceza) gelmesiyle piyasada ikinci el otomobile talebin artacağı beklentisi vardı.

Yakın bir zamanda Rekabet Kurumu, 4 adet şirketine soruşturma açtığını duyurdu. Bu kararın nedeni bu şirketlerin 4054 sayılı Rekabetin korunması Hakkında Kanun’un 4. maddeyi ihlal ettikleri idi.

Bazı galeriler bu fiyatları düşürmesine rağmen bireysel al satçıların fiyat düşürmediği durumlar da olması nedeniyle sektörde uzunca bir süre devam eden durgunluğun hala da devam ettiği söylenebilir.

İkinci-El-Otomobil-Piyasası-Nereye-Gidiyor

Piyasada fiyatların yerleşmesi zaman alabilir. Avrupa ülkelerinde vergisi nisbi olarak ucuz olduğu için ikinci el otomobil almak daha avantajlı iken ülkemizde durum böyle değil. Bizdeki vergi oranlarının yüksekliği sebebiyle sıfır aracın üç katı motorlu taşıtlar vergisi ödenmektedir.

Pandemi döneminde sıfır araç tedarikinde bir yavaşlama söz konusu olmuştu. Bu durumun belirli markalar hariç yeni yeni çözüldüğü görülüyor. İkinci el otomobilde ise geçmişte sıfır otomobilin iki katı fiyatla veya galerilerde bekletilip ikinci el pozisyonuna düşürülüp satılıyordu.

Bu nedenle şu anki durum bir normale dönüş olarak yorumlanabilir. İkinci el otomobil satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %18’lik düşüş de bu gözlemi doğruluyor.

Ağustos ayından bu yana ikinci el otomobil fiyatlarında %3’lük bir düşme oldu. Bu durum aslında piyasada fiyatların olması gereken yere geldiği anlamına mı geliyor veya nasıl yorumlamak gerekir?

Araç bulunabilirliğinin azalmış olması durumu suni bir fiyat yükselişini de beraberinde getirmişti. Filo firmaları bayilerden toplayarak suni durgunluk yaratıyorlardı.

Bayilerde otomobil olsa da çok talep gören otomobiller hala bulunamıyor. Belirli markaların piyasada ne kadar araç varsa toplayıp daha sonra aracı bekletip fiyat yükseltme durumu devam ediyor mu? Başka sektörlerde de görülen bu haksız rekabetin ne kadar önüne geçilebilindi?

Şu an ihtiyaç kredisi faiz oranlarındaki yükseklik talebi düşüren temel bir unsur. Piyasa artık eskisi gibi lokomotif olma özelliğini yitirdi.

Sıfıra yakın modellerde durgunluk devam ediyor. Markaların elinde bazı modellerin yeni yeni bulunabilirliğinin arttığı söyleniyor. Yükselen fiyatlar nedeniyle gerek ikinci el gerekse sıfır araçlar için TL cinsinden fiyatının sürekli artmış oldu.

Buna bağlı oluşan durgunluk nasıl bir duruma evrilecek göreceğiz.