Atatürk adının stadyumlardan kaldırıldığı bir dönemde Fenerbahçe, Şükrü Saracoğlu Stadyumu’na “Atatürk” adını verme girişimi övgüye değer tutum.

Şükrü KARAMAN - REFORM HABER 

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, 1907 Fenerbahçe Derneği toplantısında bir öneri üzerine Cumhuriyet’in 100. yılının kutlanacağı 2023’de Ülker Stadyumu Fenerbahçe Spor Kompeklesi’nin adının  “Atatürk” olarak değiştirilmesine yönetim olarak olumlu baktıklarını ve hemen girişimlere başlayacaklarını bildirdi.

Ali Koç’un bu yöndeki açıklamalarına taraflı tarafsız spor kamuoyundan büyük destek geldi. Sosyal medyada olsun yazılı basında olsun olumlu karşılandı. Cumhuriyet tutkunu yazarlar köşelerinde Ali Koç’un girişimini övdü. Tabii övgüler kadar bilinen bir grup ve medya tarafından ağır eleştirilere uğradı Başkan Ali Koç. Onların böylesi çirkin tutum takınmalarına, saldırılarına çok tanık olduk geçmişte. Fenerbahçe gibi büyük kulübü ucuz ithamlarla kirletemeyeceklerinin ayırdında değiller.

Ne denli saldırırlarsa saldırsınlar bildiğimiz, tanıdığımız “Koç gibi başkan” bu tutumundan, kararından vaz geçmez, o stada Atatürk adı verilir. Umarım önüne büyük bir engel çıkarmazlar.      

Ülker ve Saracoğlu ailesinin böylesine anlamlı girişime karşı çıkacağını sanmıyoruz. Onların onayı ile Kadıköy’ün mabedi Fenerbahçe Atatürk Stadyumu olarak tarihte yerini alacaktır.

Son 10 yılda 10 kentteki Atatürk Stadyumları yıkılması nedeniyle adını yitirdi. Yeniden yapılan Antalya, Afyon, Bursa, Konya, Sakarya, Antakya, Kayseri, Rize, Giresun ve Eskişehir Atatürk Stadyumu’larına nedendir Ulu Önder’in adı verilmedi. Beşiktaş İnönü ve Kocaeli İsmetpaşa statlarının da adı değiştirilmiş ve İnönü ismi çıkarılmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Kurtuluş Savaşı’nın ayrılmaz iki liderinin statlardan adının çıkarılması tepki ile karşılanmış, sporseverleri üzmüştü. Sponsorluk uğruna o isimler keşke kaldırılmasıydı.    

Ali Koç, Cumhuriyet’in 100. Yılında Fenerbahçe stadına “Atatürk” adının verilmesini sağlarsa salt taraftarı değil, diğer takımların taraftarınca da alkışlanacaktır. Kendisinin vurguladığı gibi, “Atatürk’ün hangi takımı tuttuğu değil, hangi takımın onun yolunda yürüdüğü önemlidir.”

Benzer girişimi Beşiktaş, Galatasaray, Trabzonspor ve diğer kulüplerden de bekliyoruz.