14 Mayıs seçimleri öncesinde, partiler için en kritik gün dün yaşandı ve partiler seçim meydanlarındaki aday listelerini YSK’ya teslim edip, kamuoyu ile paylaştılar.


Merakla beklenen listelerin açıklanmasının ardından tabii ki; sevinenler kadar üzülenler, kıskananlar, hatta öfke nöbetine girenler mutlaka olmuştur! 


Sonuçta siyaset bu. Normal...


Türkiye tarihinin en kritik seçimlerine hazırlanırken, partilerin milletvekili aday listeleri belli oldu. 
Siyaset sahnesinde son günlerde çok büyük hareketlilik yaşandı. Sabahlara kadar devam eden liste hazırlama telaşı, ittifak görüşmeleri, çıkan krizler, istifalar, restleşmeler, hepsini an be an yaşadık. Hatta fal açanlar oldu! 
Şimdi artık listeler yarışacak. Söz de millette olacak...


Listelerde ilk dikkat çeken, 13 Gaziantep milletvekilinin büyük oranda tasfiye edilmesi oldu. 13 vekilden 9’u listeye konulmadı, 3’i seçilecek, 1’i ise zor yerden listede yer aldı.


Gaziantep’te mevcut 13 milletvekilinden sadece 4’ü yeni dönem için listede kendine yer buldu. Ak Parti 2 milletvekilini listeye koyup, 5’ini liste dışı bırakırken, muhalefetteki vekillerin tamamı liste dışı kaldı. Ak Parti’de Abdulhamit Gül, MHP’de Sermet Atay, CHP’de Hasan Öztürkmen, İyi Parti’de ise Mehmet Mustafa Gürban liste başları.


35 yıla aşan meslek hayatım boyunca gerek Ankara gerekse de Gaziantep'te seçim izleyen, toplumjun nabzını tutan bir gazeteci olarak siyasi partilar için aday belirlemek, seçimi kazanmak için strateji belirlemek, toplumu peişnden sürükleyecek adayları belirlemek zorlu bir süreçtir. Bir o kadar da dedikodusu bitmeyecek iğneli bir fıçıdır.
Bu nedenle de her zaman süreç sancılı işler.


Bir tarafta Cumhur İttifakı diğer tarafta Millet İttifakı be böyle zorlu bir o kadar da fırtınalı bir süreç yaşamadım.
Biliyorsunuz MHP ilk listeyi açıklayan parti oldu. Diğerlerini de merakla bekliyorduk. Ancak listeler açıklandığında öncelikle Gaziantep'te AK Parti'nin gidişatını etkileyecek olan CHP (ki 241 başvuru ile rekor kırdı) ve ittifak ortağı İYİ Parti açıkladığı isimlerle hem şok yarattı hem de beklentilerin çok dışına çıktığını söylemek mümkün. Parti tabanları şok üstüne şok yaşadı.


Gelin siyasi partilerin açıkladığı isimleri ve durumları bir değerlendirelim. 
Elbette herkesi yüzde yüz memnun etmek mümkün değil. Liste açıklandıktan sonra kurduğum temasler ve gelen ilk bilgiler ışığında kimse yerindem memnun olmasa da, liste dışı kalanlar öfkeli ve klırgında olsa küçük bir ilk değerlendirme yapalım. 


Önce, 2023 seçimlerinde yola devam etmek isteyen ve kritik sürece giren iktidar partisi AK Parti’yi ele alalım.
Ak Parti’de ilk sıra beklendiği gibi Abdulhamit Gül’ün. Son 10 günde farklı bakanların isimleri Gaziantep için geçse de, Cumhurbaşkanı Erdoğan belli ki maceraya girmek istemedi, Gül ile Gaziantep’te devam kararı aldı. Ki Gül Gaziantep'te sevilen bir isim.


9 yıllık il başkanlığı süreci Eyüp Özkeçeci’yi vekilliğe taşıyan en önemli neden oldu. Özkeçeci Başkanlığı döneminde fazla konuşmayı sevmeyen bir kişilk olarak öne çıktı. Seçim sahasında konuşacak mı yoksa yine dinlemeyi mi sevecek hep birlikte göreceğiz.


Ali Şahin ve Derya Bakbak ise mevcut vekillerin içinden kalmayı başaran 2 isim olarak öne çıktı.
Ali Şahin’in kalması bekleniyordu. Özellikle Nurdağı ve İslahiye'de deprem bölgesinde gecesini gündüzüne katarak var gücüyle çalıştı.


Bana göre listede Derya Bakbak ismöi benim için sürpiz oldu.
Ak Parti listesinde büyük iki sürpriz ise Mesut Bozatlı ve İrfan Çelikaslan. Gençlik Kolları Başkanı Mesut Bozatlı, 5. sıradan girerek milletvekilliği için göz kırptı.


Listeye 7. sıradan giren ve Şanlıurfalıları temsil eden İrfan Çelikaslan, aday adaylığı başvurusu yapmadan listeye konuldu. Çarşamba günü Genel Merkez tarafından Ankara’ya çağrılan Çelikaslan’ın, listede olabileceği konuşuluyordu nştekim öyle de oldu.

Ak Parti’de bir başka sürpriz ise HÜDAPAR’a, hem de 6. sıradan kontenjan ayırtılması. Genel Sekreter Şehzade Demir ismi bu anlamda herkesi şaşırttı. Çok kritik bir sıra. 


HÜDAPAR taraftarları muhakkak ki, adaylarının seçilmesi için canla başla çalışacaktır. Ancak, verdiği oyun HÜDAPAR’a gideceğini düşünecek kararsız seçmen kitlesinin varlığı da yadsınamaz bir gerçeklik olarak ortada duruyor.
İlk gelen bilgiler, Ak Parti tabanında yapılan listenin karşılık bulmadığı şeklinde. Çokca eleştiri var. 
Listeye girmesi tahmin edilen birçok isim yok!


AK Partinin listesinden hiç mutlu olmayanlar var. Bakmayın siz 'Her şerde bir hayır vardır'' dediklerine... Şimdilik sesleri yükek çıkmıyor.


Bütün bu olumsuzlukların sandığa nasıl yansıyacağını göreceğiz.
Özellikle, depremle birlikte İslahiye-Nurdağı Gaziantep siyasetinin merkezi olmuşken, Ak Parti’nin bu bölgeyi boş bırakması şaşırtıcı. 


Ve bu bölgede Şamil Tayyar gibi bir ismin, 2018’in ardından yine listeye konulmaması ise dikkat çekici.
Listede Şamil Tayyar yok! Şamil Tayyar'ın büyük deprem sonrası Nurdağı ve İslahiye'de yaşanan olaylar ve özellikle sol basın yayın organlarında hakkında çıkan olumsuz yazıların etkisi olduğunu düşünüyorum

Mevcut vekillerden Ahmet Uzer baştan aday olmayacağını açıkladı ve elveda dedi. 
Mehmet Erdoğan ve Nejat Koçer, 3 dönem kuralına takıldı. Zaten her ikis de mental olarak yorgundular.
Listede mutlaka olur denilen; Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliğinden istifa ederek aday olan Latif Karadağ yok! Milletvekilliğinde Gaziantep'ten uzak duran M. Sait Kirazoğlu yok!
Büyük iddialarla giren ilk dört içinde beklentisi olan Şahinbey İlçe Başkanı Hasan Teke yok!

Hasan Teke'nin sosyal medya hesabından seçmenlerine 'sakin olun, gaza gelmeyin' çağrısı ise çok ilginç.

Cumhur İttifakı ortağı MHP'ye gelirsek...


MHP’de Sermet Atay için ilk sıra beklentisi çok yüksekti, öyle de oldu. Milletvekilliğinde Gaziantep için elini taşın altına koyan, konuşmaktan korkmayan, Atay hak ettiği birinci sıraya geldi. Parti teşkilatında da bu sevinçle karşılalandı.
Özellikle Sermet Atay ile ilgili sosyal medyada kasıtlı olarak ortaya atılan iddialara MHP Lideri Devlet Bahçeli ve parti üst yönetimi Sermet Atay'ı 1. sıraya koyarak gerekli cevabı da vermiş oldu.


MHP’deki sürpriz 2. sıraya Muhittin Taşdoğan beklenirken, parti tabanında sevilen bir isim olan Mustafa Bozgeyik’in Muhittin Taşdoğan’ın önüne geçmesi oldu.


Zira AK Parti listesini ve sıralamayı beğenmeyen Cumhur İttifakı seçmeni saf değiştirmeyeceğine göre oy kullanacağı partiyi değiştirecek ve sandıkta tercihini MHP’den yana kullanacaktır. Bu durum da MHP’yi Gaziantep’te hiç ummadığı bir noktaya taşıyabilecektir.


Gelelim muhalefet kanadına... CHP 


CHP tabanı için tam bir hayal kırıklığı, şok bir liste.
CHP aday adayı sayısı açısından rekor kırmıştı. ‘İş olsun’ diye aday olanlar olduğu gibi, içlerinde çok donanımlı, nitelikli insanlar da vardı.

Onlarca akademisyen, oda başkanı, STK başkanı, geçmiş dönemde bürokratlık yapmış kişi CHP’de aday olmak için başvurdu.
Ancak açıklanan liste CHP’de tartışmalara neden oldu.

CHP’nin Gaziantep’teki oyu son seçimlerde yüzde 15’e kadar düşmüştü. Listedeki adayların büyük çoğunluğu tabanın beklentilerini karşılamıyor.
Buna rağmen CHP’nin çok başarılı bir kampanya yürüterek oy sayısını yüzde 50 oranında artırdığını düşünsek bile, bu üç milletvekili çıkaracağı anlamına gelir.


3. Sıra adayı da Deva Partisi’nden geldiği için CHP’nin vekil sayısı değişmez. CHP’nin 4 milletvekili çıkarma ihtimali elbette vardır ama ben bu ihtimali çok da yüksek görmüyorum.
CHP, ilk 2 sırayı eski il başkanları Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç’e verirken, mevcut vekiller Bayram Yılmazkaya ve İrfan Kaplan’ı ise liste dışı bıraktı.


Birinci sıradaki Hasan Öztürkmen’in partiye emeği büyük. 1980’lerden beri mücadele ediyor. İkinci sıradaki Melih Meriç’in kısa süreli il başkanlığı çok olaylı geçmişti.
Merinos Holding ile yakın iş ve akrabalık ilişkileri bulunan Melih Meriç adaylık için başvurada bulunmadığı söyleniyordu.
Kemal Kılıçdaroğlu Melih Meriç’in girmesini istiyordu. 'Seni Yazdım' dedi ve oldu.


Hasan Öztürkmen’in, partinin önemli isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı Kahramanmaraşlı Ali Öztunç ile yakınlığı ve genel merkez bağlantıları listeye konulabileceğinin ilk işaretleriydi.


Listede olmasına kesin gözüyle bakılan Gaziantep'te sol kanatta sevilen siyasetçi Ali Peri ve eski Baro Başkanı Bektaş Şarklı listede önemli yerde isimleri varken son gece isimleri birden kaybolu verdiler... İlginç...
CHP listesinde dikkatimi çeken yer ise eski AK Partili ve Deva İl Başkanı Ertuğrul Kaya’nın yeri oldu. 
DEVA Partisi’nin CHP’den aldığı 10 banko vekil kontenjanı arasında Kaya’nın adı yoktu. Kaya, seçilmesi muhtemel 7 kişilik kontenjan listeden kendine yer bulabildi. 


Ak Parti’nin İslahiye-Nurdağı bölgesini boş bırakmasıyla Ertuğrul Kaya oraya ağırlık verecektir. 
 4. sırada yer alan Reis Reisoğlu'nun şansı ise kendisiyle aynı bölgenin insanı olan ve o bölgede sevilen Mahmut Toğrul’un HDP'den yeniden aday gösterilmemesi.


Gelelim Millet İttifakı'nın diğer büyük ortağı İyi Parti’ye. 
Gaziantep için nasıl bir liste ile yarışa girecekleri merakla bekleniyordu. Ama açıklanan liste parti tabanında karşılık bulmadı. 
Yani anlayacağımız İYİ Parti’de ise işler hiç de iyi gitmeyecek gibi...
İlk sıraya Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale’nin geleceği konuşuluyordu. Uluslararası boyutta tanınan bir ekonomist olan Özlale’nin gelmesi kesin gözüyle bakılıyordu ancak olmadı veya olamadı. Aslında farklı ve güçlü isimlerde vardı gündemde. 


Listeler açıklanır açıklanmaz birinci sıra adayı Mehmet Mustafa Gürban ile ilgili aleyhte yayınlar başladı.
Gülban sosyal medya uzmanı ve borsacıymış. 
Siyaset eskiden kötü izler bırakmayı sevmez ve önüne hemen açılıverir. Nitekim Gülban hakkında Eski defterler hemen açılıverdi!
Öyle iddialar konuşulmaya başlandı ki, yenilir yutulur cinsten değil.


İnanmayan merak edenler 'Hazreti Google' girsin sorsun...


Bu nedenle özellikle İYİ Parti içerisinde konuşulan iddialara burada girmek niyetinde değilim. Bana anlatılanlar, konuştuklarım büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını ve bu liste ile İYİ Parti Gaziantep'in büyük yara aldığı...
Gaziantep ile hiç bir bağı olmayan, kentin dinamiklerine yabancı borsa ve sosyal medya uzmanı Mehmet Mustafa Gürban’ın ilk sıraya getirilmesi çok ilginç bir tercih olmuş.


Gaziantep’te 2 milletvekili çıkartabileceği konuşulan, Meral Akşener'in masayı devirmesinin ardından sonra anketlerde yüzde 7-8’e düşüp 1 vekillik ile yetinebileceği düşünülen İyi Parti, mevcut listesi ile 1’i bile zora soktu dersem abartmış olmayız herhalde.


Seçime henüz bir ay kadar zaman var. İYİ Parti bu süre içerisinde tabanda ve teşkilatlarda huzuru, birlik ve beraberliği sağlar da toparlanırsa, birşeyleri değiştirebilirler.


Gelelim HDP ve Yeşil Sol Parti'ye...

Aslına bakarsanız yakından bildiğim, fikir yürütebileceğim bir siyasi parti değil.
İlk sırada bir kadın adayları var. Sevda Karaca, 1984 Adana doğumlu. Hayat TV’de Ekmek ve Gül Programının sunuculuğunu yapmış.  Emek Partisi Genel Yönetim Kurulu üyesi. Evrensel Gazetesi yazarı, Ekmek ve Gül Yayın Kurulu üyesiymiş.


Bu nedenle çok fazla yorum yap(a)mayacağım.
Yalnız şunu biliyorum; bu tip seçmen isim ne olursa olsun, nereli olursa olsun, parti adı değişse de oyunu gider adayına ve partisine mührü basar. Yine bu seçimde bir milletvekilini zorlayacaklarını düşünüyorum.


2023 yılı 28. dönem milletvekilliği seçimlerinin çok önemli olduğunun farkındasınız. Sıradan bir seçime gidilmeyecek. Bu bir Rejim seçimi. Bir tarafta yarı başkanlık sistemi devam edecek mi? Yoksa parlamenter sisteme yeniden dönülecek mi? 
Seçim sürecine girdiğimiz kritik haflarda özellikle terör örgütü PKK üst yönetimin dağdan paylaştıkları mevcut iktidarın değişmesi yönündeki ifadeler ve tehditler seçmen kitlesini nasıl etkileyecek hep birlikte sandıkta göreceğiz. 
Bir tarafta Cumhur İttifakı  bileşenleri diğer tarafta Millet İttifakı ve masanın görünmez ortağı HDP. 


Ülkenin yarı başkanlıkla mı yoksa parlamenter sistemle mi yönetileceğinin seçimi. 


DEĞERLENDİRME


Benim değerlendirmeme gelince;  en karlı MHP görünüyor. Diğer partilerin özellikle AK Parti listesinin açıklanması ile MHP’nin şansını fazlasıyla arttırdığını söylemek yanlış olmayacaktır.


MHP Gaziantep teşkilatı özellikle yaşanan Deprem'de teşkilat olarak canla başla çalışmasıyla büyük takdir topladı.
Küskünlerin katılımı, yerini beğenmeyenlerin sahaya çıkıp canla başla ve özveri ile çalışırsa MHP 2018 yılında aldığı oydan fazlasını toplayacaktır kanaatindeyim.

Ki; eski bir politikacı olan ve sahayı iyi bilen birinci sıra adayı Sermet Atay bunu çok iyi değerlendirecektir kanaatindeyim.


Ayağına kadar gelen fırsatı kaçıran Ak Parti ve adeta harakiri eden İyi Parti… CHP ise ortaya karışık durumda.

Ez cümle:


Türkiye çok önemli ve kritik bir seçime gidiyor. Çok farklı ve süprizlerle dolu bir seçim yaşayacağız.


Dileğim odur ki; sandıktan ülkemiz için hayırlı olan neyse o yönde bir sonuç çıkar ki ben ülkemin insanlarının ferasetine inanıyor ve güveniyorum. 


Son sözü seçmen sandıkta verecek. Bize de saygı duymak düşecek. Gaziantep'in seçim nabzını tutmaya devam edeceğiz.

Bekleyip, görelim bakalım mevlam ne eylerse güzel eyler...