Bu yıl kış oldukça sert geçiyor. Atalarımızın dediği gibi, “Mart kapıdan baktırıyor, kazma kürek yaktırıyor.”

Meteorolojinin günler öncesinden duyurduğu gibi beklenen kar yurda giriş yaptı. Marmara, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere tüm yurtta ağır kış koşulları etkili oluyor. Uzmanlar megakent İstanbul’da bugünden itibaren kar kalınlığının 30 santimetre   olabileceğini, sıcaklığın eksi 8 dereceye kadar düşebileceğini belirterek yurttaşları uyardı. Kuşkusuz aynı olumsuzlukların yurdun diğer yerlerinde de görülmesi olası.

Ocak ve Şubat aylarında da yoğun kar yağışının etkisine girmişti Türkiye. Kar, İstanbul’da şehir içi, TEM ve TAG oto yollarını kapatmış, ulaşım durmuş, yolcular sefil olmuştu. Aynı şekilde şubat başında da Isparta’ya enerji sağlayan iletim hatlarında etkili kar yağışından ötürü arıza olmuş, kent günlerce elektrikten yoksun kalmıştı. Öyle ki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun kara kışın yolları kapattığı 24 Ocak gecesi İngiltere’nin Ankara Büyükelçisiyle yemekte buluşması iktidar ve muhalefet arasında sert tartışmalara yol açmıştı.

O günlerde yaşanan olumsuzluklar, halkın çaresizliği ve günlerce  karanlıkta kalması, elektrik arızaları, enerjide özelleştirme uygulamaları hala konuşuluyor ve tartışılıyor. Çok değil 1-2 ay öncesi ülke gündemine oturan bu sorunların yinelenmemesi için belediyelerin, valiliklerin, kaymakamlıklar ve diğer yetkili kurumların gerekli önlemleri aldığını umuyorum. Küçük bir ihmal veya ıskalama  vatandaşa işkence çektiriyor. 2022 yılında bir ilin elektrik kesintisiyle karşılaşması kabul edilecek bir görüntü değil. 

Vurguladığımız gibi kısa süre önce ülkede yaşamı felç eden soğuk hava dalgası ve kar yağışı geri döndü. Meteoroloji ve AKOM Sibirya üzerinden giriş yapan soğuk hava dalgası ve kar fırtınasının İstanbul’dan başlayarak yurdun büyük bölümünde etkili olacağını, adeta yaşamı durduracağını kaydediyor. Öylesine yoğun kar yağışı bekleniyor ki, Türk Hava Yolları (THY) bazı uçuşları iptal etti.

Vatandaş 2 ay öncesi hayat zora sokan tedbirsizliği, yollarda kalmayı, sokak ve caddelerde düşerek bir yerini kırmayı, karanlık geceleri yeniden yaşamak istemiyor. Belediyeler ve devlet yetkililerinin önceki  olumsuzluklardan gerekli çıkarımda bulunarak kar yağışına karşı hayatı aksatmayacak önlemleri aldığını umuyoruz. Yoksa can sıkan  o kötü görüntülere yine tanık oluruz.

Aslında kar, içme suyunu sağlayan barajların dolması, tarımın ve doğanın canlanması ve bolluk demektir. Lakin, tedbirsizlikten ötürü günlük yaşamı vurma gibi kötü bir huyu var.