Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP’nin cumhurbaşkanı adayını saptamak için yapacağı ön seçimi “erken” buldu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte CHP’nin en güçlü iki aday adayından biri olan Mansur Yavaş’ın ön seçime ilişkin alınan karardan hoşnut olmadığı kulislerde konuşuluyordu. Ve sonunda kendisi ön seçim kararına ilişkin bir soruya “Aday belirlemek için erken” yanıtını verdi.
İktidara sürekli erken seçim çağrısı yapan CHP lideri Özgür Özel, bir süre önce cumhurbaşkanı adayının 1 milyon 600 bin parti üyesinin oyu ile saptanacağını duyurmuştu. Mart sonu veya nisan başında ön seçimin gerçekleştirileceği belirtiliyordu. Kulislere yansıyan bilgilere göre yargı kıskacı altındaki Ekrem İmamoğlu bu kararı desteklerken, Mansur Yavaş çekinceli yaklaşıyordu.
Mansur Yavaş, soruları yanıtlarken öncelikle dar ve sabit gelirli, asgari ücretli ve emeklinin sorunlarının çözümüne belediyeler olarak katkı verilmesi gerektiğini vurgulayarak partinin enerjisini bu kitleye harcamasını istedi. Şu aşamada ön seçimin erken olduğunu dile getirerek, ortada henüz bir erken seçim kararının bulunmadığını da ifade etti.
Bu açıklama doğrultusunda “Ekrem İmamoğlu ile Mansur Yavaş ayrıştı mı” sorusu akıllara gelebilir. Hiç sanmıyorum. Zira hangisi aday olursa diğeri tüm gücü ile onun destekler. Ekrem İmamoğlu’nun geçen cuma günü savcıya ifade vermesinin ardından Çağlayan Adliyesi önünde toplanan kalabalığı otobüsün üzerinde el ele selamlamaları, konuşmaları bu soruyu şimdilik olanaksız kılıyor. Şimdilik demem, siyasette 24 saatin çok uzun süre olduğunu, köprülerin altından çok suların akabileceği olasılığını göz ardı etmemeden ötürü.
Tek ayrışmaları çeşitli soruşturma ve davaları nedeniyle yargı kıskacında olan Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı adayının hemen belirlenmesini istemesi, Mansur Yavaş’ın ön seçim yerine ekonomik kriz içindeki halkın sorunlarına öncelik verilmesini savunması.
Hiç kuşkusuz CHP lideri Özgür Özel, Mansur Yavaş’ın bu çıkışını dikkatle değerlendirerek orta yol bulacaktır. Parti üst yönetiminde de ön seçim kararını erken bulanların sayısının azımsanmayacak kadar olduğu ifade ediliyor. Bu durum karşısında Mansur Yavaş’ı nasıl ikna edecekler bakalım. Eğer, Ekrem İmamoğlu ağırlığını koyar ön seçim kararı sürerse Mansur Yavaş’ın ön seçime katılmayacağı savlanıyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın cumhurbaşkanı adayının salt parti üyelerinin tercihi ile değil belirli kentlerde kamuoyu anketleri de dikkate alınarak saptanmasından yana olduğu sık konuşuluyor.
CHP’deki bu gelişmeler kuşkusuz Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dikkatle izleniyor. Ön seçime ilişkin aday adayları arasındaki görüş ayrılığından iktidarın memnuniyet duyduğu aşikar. Öyle ya, karşıt iki güçlü aday farklı görüşten yana ve farklı ses çıkarıyor.
Ön seçim kararından dönülmemesi halinde “Mansur Yavaş, CHP’den ayrılıp bağımsız aday olur ya da başka partinin adayı olarak cumhurbaşkanlığı seçimine katılır” görüşü de siyaset arenasında oldukça dillendiriliyor. Lakin böyle tutum takınırsa bağımsız veya başka partinin adayı olarak seçilme olasılığı çok düşük. Zira ana muhalefet partisi CHP’nin yüzde 25 ile yüzde 30 arasında kemikleşmiş seçmen kitlesi mevcut. Kesseniz başka partinin adayına oy vermez. Bu kitlenin varlığı CHP adayının en büyük itici gücü.
Tablo böyle iken iktidar tarafının CHP’deki gelişmeleri avucunu ovuşturarak izlemesi doğal. Hem Ekrem İmamoğlu hem Mansur Yavaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında en güçlü ve en ciddi olası adaylar. Ayrışma olup, farklı şekilde seçime girerek birbirlerinin oyunu bölerse kazanan Erdoğan olur.
Özgür Özel, Parti Meclisi, MYK, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş bu tabloyu herkesten daha iyi biliyordur. Ona göre yol haritasını saptayacaklardır.