Moskova'nın 600 km doğusunda yaşayan Çuvaşlar kendilerine “çavaş “ derler. Rusya Federasyonun Avrupa kısmının merkezinde Volga nehrinin orta bölümünde çok önemli su ve karayollarının üzerinde yer almaktadırlar.

 Başkenti Şupaşkar ( Rusça çeboksarı  Türkçe çubuksaray)  olup , nüfusun yüzde  68 i Çuvaş yüzde 27 sini Ruslar teşkil etmektedir. Çuvaşistan’da yaşayan Çuvaş Türkler’inin sayısı 1.350.000 iken Rus coğrafyasına dağılmış çuvaşlar 2 milyon civarındadır.

1552 yılında Kazan Hanlığın idaresinde iken Rus işgaline uğrayan Çuvaşistan , Başkurt Türkleri gibi bir çok isyana katılmışlardır.
Bunlardan 1572-1584 Stafin-Razin köylü savaşları  ve 1774-1776 ayaklanmaları çok kanlı olmuştur.

 1917 kominist ihtilali sonucu 1920 yılında Muhtar, 20 Nisan 1925 yılında Federe cumhuriyet olan Çuvaşistan , SSCB ‘nin dağılması üzerine 24 Ekim 1990 da bağımsızlığını ilan etmiş ancak Rusya nın baskısı üzerine 1991 yılında federasyona bağlı özerk bir Cumhuriyet olarak kalmayı kabul etmiştir.

Kendisine has meclisi , anayasası , bayrağı ve milli marşı bulunan Çuvaşistan ‘da devlet başkanı aynı zamanda meclisinde başkanıdır. Ayrıca Çuvaşistan devlet başkanı Rusya Federasyonu hukuk kurulu üyesidir. Rusya meclisinde önemli durumda olan Çuvaş Türkleri , birçok taviz kopardıkları için, Rusya' ya karşı herhangi bir aktif direnişin içinde değillerdir.

Buna karşın bağımsızlık yanlısı bir çok kişi ve kuruluş daha ziyade Türk şuuru ve kültürünü korumak amacı ile teşkilatlanmışlardır. Bu teşkilatlar Çuvaş Türk halkı milli harekatı çatısı altındadırlar.

Orta Asya ‘daki Türk yurtlarından biri olan Çuvaşistan, başta İdil ırmagı kenarına kurulmuş başkenti Şupaşkar olmak üzere diğer şehirleri ile birlikte , Türk ülkesinin en nadide topraklarından biridir. 18300 km2 ‘lik küçük bir alana sahip olan Çuvaşistan, doğuda Tataristan batıda Gorki özerk cumhuriyet ‘i, kuzeyde Mari ve güneyde Ulyanovsk bölgeleri ile çevrilidir.

Çuvaşların ataları Bulgar Türk ‘ü Müslümanlar olsada, bugünkü çuvaşların büyük bölümü ortodoks Hiristiyanlardır. Çuvaşlar dil ve din yönünden Türklükten uzak gözükselerde, gerçek böyle değildir. Türk boyları, Türk ırkı, Türk milliyetçiliği ve özellikle Türkiye ‘ye bakış açıları konusunda milli şuura fazlası ile sahiptirler.

Bazı Çuvaşça kelimeler ve Türkçeleri

Anne- Anne
Atte- Ata, baba 
Pereget- Bereket
Con- Can
Gon-Gün 
İltin-Altın
Kümül-Gümüş
Tora-Tanrı
Kıbe-Giyecek
Çhol- kol
Haşpa-şapka
Ala-Elek
Amak-ekmek 

Ali K Şahin