Antalya’da 1,4 milyar dolar harcayarak yaptırdığı  ve babasının adını verdiği ,beş yıldızlı "Mardan Palace” oteliyle bir zamanlar Türkiye’de ünlenen, Moskova’nın ünlü pazarı Çerkizovski’nin sahibi olan Azerbaycan kökenli Rusya vatandaşı işadamı Telman İsmailov’un “1001 gece masaları”nı andıran gözkamaştırıcı dönemi kötü bitti. Rusya’da silah kaçakçılığından cinayete kadar farklı suçlardan aranan ve ülkeden kaçan İsmailov, Karadağ’da (Montenegro) yakalandı.

Herşey Mardan palace ile başladı. Otel ‘e  harcanan para ve açılışta yapılan gösteri başta Putin olmak üzere bütün Rus yönetiminin tepkisine neden olmuştu. Otelin açılışına Sharon Stone, Richard Gere , Monica Belluci, Mariah Carey, Seal ,Tom jones ve Paris Hilton katılmıştı. Ayrıca Rus medyası bu konuyu haftalarca gündemde tutarak bu yatırımın neden Rusya ‘ya degilde Türkiye’ye yapıldıgını sorgulamıştı.

İşin diğer boyutunda ise , bu kadar yatırım yapan bir işadamına Türkiye hiç bir şekilde destek vermemiş , sahipte çıkmamıştı . Hatta otelinin elektrik ve suları dahi kesilmişti. 

Bu açılıştan sonra İsmailov üzerinde baskılar artmış, piyasa degeri yaklaşık 4 milyar dolar olan çerkizovski pazara bir sabah Putin’in gönderdiği dozerler tarafından yıkılmıştı.
 
Rusya’nın talebiyle çıkarılan İnterpol kırmızı bülteni ile aranan İsmailov’un, Moskova’ya iade süreci incelenip karara bağlanana kadar tutuklu kalacağı bildirildi. 
 
Avukatı ise İsamilov’un Karadağ’da gözaltına alınmadan önce siyasi sığınma başvurusunda bulunduğunu duyurdu. 
 
Rusya makamları, Telman İsmailov ve kardeşi Vagif ismailov  hakkında yasadışı silah kaçakçılığı yapma ve 2016 yılında iki iş adamının öldürülmesini organize ettme suçlarından soruşturma sürdürüyor.
 
 
1956 yılında Bakü'de ticaretle uğraşan Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen İsmailov, 1989 yılında, bavul ticaretinin başladığı ilk dönemde Çerkizovski pazarını kurmuş ve ilk servetini böylece yapmıştı.
 
Son yıllarda işleri bozulan İsmailov’un Türkiye’deki lüks oteli de kredi borçları yüzünden satılmıştı.
 
Telman İsmailov'un Türk vatandaşlığı da bulunuyor.
 
İsmailov’un yakalandığı Karadağ’da güçlü siyasi ve ticari ilişkileri olduğu bildiriliyor. Rus basınına göre, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanoviç, İsamilov’un yakın dostları arasında. 2009 yılında, Cukanoviç Mardan Palace otelde misafir edilmişti.
 
İşadamının oğlu Alekper İsmailov'un 2018 yılında Karadağ’ın Budva şehrinde Avala Holdingin hisselerinin yarısını satın aldığı, daha sonra İsmailov ailesinin bu hisseleri kimliği belirsiz bir üçüncü şahsa devrettiğini belirtilmişti.
 
Karadağ'da iktidarın değişmesinin ardından Rusya ile ilişkilerin düzelmeye başladığı, İsmailov’un Rusya’ya iade edilebileceği belirtiliyor.

Ali K ŞAHİN 07 Ekim 2021 Moscow